Skip to main content

Lisboa

«Lyden av små bølgeskvulp slår i båten – i motsetning til noen av monsterbølgene fra Atlanterhavet. Herved døper jeg byen til Olisippo». Eller var det slik? Lisboa med sine mange navn var først befolket av keltere i 1000 årsskriftet f.Kr., invadert av germanske vandaler og svebere på 400-tallet e.Kr., erobret av maurere i år 711 for så deretter komme under portugisk kontroll. Disse var bare noen av mange forskjellige kulturer som bosatte seg i denne vakre byen. Lisboa under portugisk kontroll ble med andre ord en trygg havn – derav hvor navnet Olisippo kommer av, som opprinnelig kommer fra det keltiske språk og betyr trygg/fortryllende havn. Den kjente oppdageren Vasco da Gama la fra kai med sitt skip her i 1497. I år 2020 «erobret»… du Lisboa? Ja, for vakre Lisboa er absolutt et sted å «erobre», eller rettelse: å besøke!

Her kommer det noen gode tips fra oss i Turs om hva du kan se i Lisboa:

 

Vakre Alfama

Ja, Alfama - som er en av de eldste bydelene i Lisboa - er absolutt et sted å ta turen innom når du først er i Lisboa! Bydelen har blant annet vært befolket av fønikere for så deretter av blant annet iberere og keltere. Her i vakre Alfama beveger en seg gjennom trange smug og labyrintiske gater omgitt av klesvask på tørk hengende over hodet på deg. Synet en møter av gamle skjeve brostein forteller oss at her har det oppholdt seg mennesker i mange hundre år. Er du sliten av å traske rundt kan du heller sette deg ned på en av fortauskafeene og nyte en iskald, lokal øl til ca. 10 norske kroner.  Bydelen med sine vakre utsmykninger ligger nedenfor borgen Castelo São Jorge.

Castelo São Jorge

«Se, er ikke det Golden Gate Bridge!?». For all del; utsikten fra borgen er imponerende, men broen en ser fra her er «søsterbroen» til Golden Gate Bridge, «25 de Abril Bridge» - en bro som ble bygget ferdig 6. august 1966 og er kanskje et av de mest kjente landmerkene i Lisboa. Slottet Castelo São Jorge sto ferdig i ca. 1000 årsskiftet f.Kr. og har historisk sett vært en viktig del av Lisboas historie. Det har fungert som kongelig palass, militær brakke, museum og nasjonalt monument. Er du i Alfama kan du benytte deg av de ikoniske trikkene (rute 28) som tar deg med opp til slottet.

Gatene

Lisboa er kjent for sine spesielle gater. Av gater som skiller seg ut kan en nevne for eksempel «Rua Nova do Carvalho».  Er du da glad i rosa passer nemlig denne gaten deg utmerket. Gaten er også kjent som «Rua Cor-de-Rosa» eller «Den rosa gate», og er en av de mest populære gatene i Lisboa. «Den rosa gate» kan også skilte seg som en av topp attraksjonene i denne byen når det kommer til natteliv. Gaten passer utmerket for sosiale sammenkomster hvor en kan treffe venner og ta seg en drink eller to. Her møtes både lokale og turister. En skal allikevel ikke mange år tilbake hvor gaten hadde et negativt rykte for å være tilholdssted for lokale kriminelle og prostituerte – stikk motsatt for hvem som oppholder seg her og hvordan gaten ser ut i dag.

Mange av oss liker gjerne å google plassene vi skal eller planlegger å besøke. Et klikk på Google hvor en taster inn «Lisboa» dukker kanskje et av de mest ikoniske og typiske bildene av denne byen – nemlig gaten «Rua de Bica de Duarte Belo». Ja, for gaten kan en gjerne betrakte som «muito bonita!». Den elegante taubanen med de gule vognene er et ikonisk symbol på Lisboa. På folkemunne kalles taubanen «Ascensor da Bica» og transporterer deg gjennom koselig gate smug bestående av nydelig arkitektur – en tur som kun består av 245 meters avstand mellom påstignings- og endestasjon.

PS: Er du glad i fliser, eller er du flislegger? En tur gjennom gatene i de gamle bydelene i Lisboa kan kanskje inspirere deg stort! De gamle blåtonede keramikkflisene stammer helt tilbake til maurernes tid på 12-1300 – tallet. Besøker du noen av antikkbutikkene i byen kan du nemlig få kjøpt slike fliser.

Vin- og matsmaking

Italia og Frankrike er nemlig ikke de eneste her i Europa som kan være stolte over sin vinproduksjon. For mange vinelskere er absolutt portugisk vin noe en kan nyte til maten på en varm sommer dag. I byen Sintra, nord i Lisboadistriktet, finner vi vingården Collares Vuiva Gomes. Denne gården blir drevet på tradisjonell vis av familien Baeta og her kan en også få kjøpt vin til svært gode priser.  Ellers i området Colares bonger det av vinåkre i alle retninger.

Kanskje etter vinsmakingen kan en ta seg en tur tilbake til sentrum av Sintra. Byen er oppført på UNESCOs verdensarvliste og kan by på fantastiske severdigheter som slottene Palácio da Pena og Palácio Nacional de Sintra.

Når det kommer til gode måltider i Lisboa, kan restauranten Cervejaria Ramiro være et utmerket sted å nyte et godt måltid. Restauranten er kjent for å servere gode retter av fersk hummer, krabbe, kongereker i hvitløksolje og varme lofferundstykker med smeltet, salt smør.

Som sagt: mange forskjellige folkeslag og kulturer har preget historien av Lisboa. Ønsker du å ta «del» i historien? Vi Turs kan nemlig hjelpe deg med det! Ta kontakt med oss i dag og vi kan organisere en uforglemmelig tur til byen med den trygge havnen (Olisippo) – god tur!

Direkte fra Norge
Vi flyr til nye og spennende destinasjoner i Europa direkte fra Norge.
 
Direkte til Sol og Varme
Savner du sommeren? Ta deg en tur direkte til en av våre opplevelsesrike destinasjoner.
 
Direkte samarbeid
Vi hjelper deg med neste gruppereise, vennetur eller firmaevent. Er dere en stor gruppe som skal på tur? Ta kontakt så skreddersyr vi den perfekte reise for dere.